Somna AB
>
Referenser
>
Förskrivare och personal berättar

Förskrivare och personal berättar

Man 45 år med depression och sömnsvårigheter

Har väldigt svårt att somna och vaknar efter ett par timmar och kan då inte somna om. Väldigt trött dagtid och orkar bara...

Har väldigt svårt att somna och vaknar efter ett par timmar och kan då inte somna om. Väldigt trött dagtid och orkar bara sköta sitt heltidsjobb, sköter inte sitt hem utan det blir väldigt vanskött och skräphögarna tar över hela huset. Får ett kedjetäcke 6 kg samt träffar läkare och börjar ta antidepressiva. Sover hela nätter samt lite längre på helgerna och börjar må mycket bättre. Röjer och städar i huset och får riktigt fint, börjar umgås med kompisar och får ett liv han är nöjd med.

Kvinna 35 år med ADHD och panikångest

Kvinna 35 år med ADHD, panikångest, ensamstående tvåbarnsmamma som är sjukskriven sen 3 år från sitt arbete inom kommunen. Vaknar vid 4 på...

Kvinna 35 år med ADHD, panikångest, ensamstående tvåbarnsmamma som är sjukskriven sen 3 år från sitt arbete inom kommunen. Vaknar vid 4 på morgonen av att hon har ångest och kan inte somna om då ångesten ökar. Klarar precis att få iväg barnen till skolan innan hon får en ångest som hon inte kan hantera på ett bra sätt. Brukar ta stark lugnande medicin och lägga sig i soffan och titta på TV eller sova fram till 13-14 då barnen kommer hem från skolan. Får ett kedjetäcke 6 kg och sover då hela natten fram till 7 på morgonen och använder täcket vid ångest dagtid. Blir piggare och kan dra ner på medicinen samt ångestattackerna minskar betydligt och de hon får blir oftast hanterbara. Börjar få hopp om framtiden och börjar fundera på vad hon vill göra. Bestämmer sig för att inte gå tillbaka till gamla jobbet utan börjar arbetsträna i en blomsteraffär.

Kvinna 55 år med borderline, panikångest, självskadebeteende och ätstörning

Kvinna 55 år med borderline, panikångest, självskadebeteende och ätstörning. Sover väldigt oroligt när hon väl somnat och har mycket ångest. Får prova ett...

Kvinna 55 år med borderline, panikångest, självskadebeteende och ätstörning. Sover väldigt oroligt när hon väl somnat och har mycket ångest. Får prova ett kedjetäcke 6 kg och sover mycket bättre med kort insomningstid och kan också dämpa sin ångest samt minska sitt självskadebeteende

Man 35 år med psykossjukdom, mycket ångest, paranoida tankar, mardrömmar och sömnsvårigheter

Lägger sig kl 19 på kvällen och ligger sen i sängen i timmar med ångest. När han så småningom faller i sömn drömmer...

Lägger sig kl 19 på kvällen och ligger sen i sängen i timmar med ångest. När han så småningom faller i sömn drömmer han fruktansvärda mardrömmar och vaknar ofta. Ligger kvar i sängen till 11 på dagen och är väldigt trött och seg på dagarna. Han skulle så gärna vilja vara uppe på kvällarna och kunna titta på fotboll och annat på TV, komma upp i tid på morgnarna och studera till präst. Får prova ett kedjetäcke 6 kg och sover hela nätter, nästan utan mardrömmar, ångesten minskar och han kan efter ett år leva ett meningsfullt liv. Lägger sig vid 23 på kvällarna och kommer upp tidigare på morgonen, har under flera år sysselsättning samt umgås med kompisar. Har nu efter 6 år lämnat tillbaka täcket då han sover bra ändå och studerar till präst. Drömmen har gått i uppfyllelse.

Man 25 år med ADHD

Saknar struktur, dagliga rutiner och har stora insomnings- och sömnsvårigheter. Svårt att motivera sig själv till att ta tag i hemmets skötsel, sitter...

Saknar struktur, dagliga rutiner och har stora insomnings- och sömnsvårigheter. Svårt att motivera sig själv till att ta tag i hemmets skötsel, sitter vid sin dator ofta flera dygn i sträck. Sover 6-7 timmar när han i stort sett inte orkar mer och är sen vaken ett par dygn igen. Efter övertalning provar han motvilligt kedjetäcke 6 kg. Efter två veckor med täcket erkänner han förvånat att det fungerar. – Det måste vara något lurt i detta täcket, säger han. Sover 7-8 timmar varje natt och fungerar bättre på dagarna.

Kvinna 40 år med ADHD, 3 barn med diagnos samt 1 spädbarn

Lever under skyddad id. Vid vår första träff är hon mycket nedstämd och helt slut. Minns inte att hon någonsin sovit bra eller...

Lever under skyddad id. Vid vår första träff är hon mycket nedstämd och helt slut. Minns inte att hon någonsin sovit bra eller mer än ett par timmar per natt. Många timmars insomningstid samt vaknar igen efter ett par timmar och somnar sällan om. Svårt med koncentration och fokus dagtid och måste ofta gå och vila. Får prova ett kedjetäcke 10 kg. Somnar inom ett par minuter vid 22-tiden första kvällen med täcket och barnen väcker henne dagen efter 10:30, undrar hur hon mår. De tror att hon är sjuk när hon fortfarande ligger i sängen vid den här tiden. Efter ett par veckor är vårdtagaren som en ny människa, bättre fokus och en helt annan ork under dagen.

Hade nervsmärtor efter Stroke, fick mycket mediciner bl.a morfinpreparat men inget hjälpte – förrän han fick ett Kedjetäcke

Hej! Jag var i kontakt med er per telefon för en tid sedan, lovade respons på mitt patientärende. Det var en man som...

Hej!

Jag var i kontakt med er per telefon för en tid sedan, lovade respons på mitt patientärende. Det var en man som har fått nervsmärtor efter Stroke, mycket mediciner bl.a morfinpreparat men inget hjälpte. Kedjetäcket hjälpte honom att slappna av och kunna sova lugnare nattetid, effekt även under dagtid till det bättre. Han upplever det så skönt enligt vad han säger själv.

Mycket positivt!

Hon hade aldrig somnat så fort någon gång i sitt liv

Jag hade en brukare här, en ung yrkesarbetande tjej med diagnosen ADHD. Vi tittade på en del andra påminnelsehjälpmedel först och jag började...

Jag hade en brukare här, en ung yrkesarbetande tjej med diagnosen ADHD. Vi tittade på en del andra påminnelsehjälpmedel först och jag började fråga henne om hur hennes nattro var. Hon tittade stort på mig och frågade hur kunde jag att veta att hon sov dåligt. Jag berättade om boll/kedjetäcken som man kan få förskrivna som hjälpmedel vid insomningsbesvär. Hon provade både boll och kedjetäcke hon tycket att kedjetäcket på 5 kg kändes skönt och bra. Vi bestämde att hon skulle få ett kedjetäcke förskrivet och jag skulle hjälpa förskrivaren att beställa täcket i vår beställningsportal. Brukaren sitter kvar på en stol med kedjetäcket över sig och väntar på att förskrivaren skall bli klar med beställningen. Vi går ut ur rummet för att göra beställningen och när vi kommer tillbaks igen efter ca 5 minuter sitter brukaren och sover i stolen med täcket över sig. Hon sov verkligen hårt, jag fick ta och milt ruska om henne för att hon skulle vakna. Hon var alldeles stum av förvåning att hon hade somnat på 5 minuter och att hon sov så hårt i vanliga fall tar det 3-4 timmar innan hon somnar i sin säng. Hon sa att hon aldrig somnat så fort någon gång i sitt liv. Hon blev överförtjust i täcket och undrade om de var preparerade men något sömnmedel eller liknande, jag blir själv hela tiden överraskad om hur effekten av användande blir.

Omdöme från en av Danmarks mest välkända sjukgymnaster, Lisbeth Nielsen

Texten är fritt översatt från danska. Originalet finns på www.ffvu.dk under Anbefalede Redskaber - Rekommenderade Verktyg. Det som omedelbart fångade vårt intresse med Kedjetäcket®...

Texten är fritt översatt från danska. Originalet finns på www.ffvu.dk under Anbefalede Redskaber – Rekommenderade Verktyg.

Det som omedelbart fångade vårt intresse med Kedjetäcket® var att kedjorna är fästa på båda sidorna av parallella kanaler. Det finns ingenting som rör sig och det är lätt att placera täcket.

Kedjorna är dessutom så flexibla att de lägger sig intill kroppen utan att man behöva skaka och ruska något på plats som vi är vana vid från andra kuddar och täcken.
En annan fördel är att det är möjligt att välja mellan många olika viktstorlekar – från ett ganska lätt täcke – till så tungt som man vill.

En tredje fördel är att täcket även finns i barnstorlek – även det kan fås i den vikt utöver standardsortimentet som man önskar. Detta ger ännu fler möjligheter för användning. Kedjetäcket® kommer i en snygg och praktisk väska som det bara är att svänga över axeln och bära. Och slutligen, Kedjetäcket® har den enorma fördelen att det kan tvättas i en vanlig tvättmaskin på 60 grader (så länge tvättmaskinen klarar av vikten).

På ena sidan av täcket ligger kedjorna strax under tyget och ger en större taktil stimulering än täckets andra sida där kedjorna täcks av ett en stoppning under tyget. Vilken sida du väljer att använda mot kroppen beror på intensiteten av taktil stimulering som är önskvärd.

Vi har haft möjlighet att testa två stora Kedjetäcken med en vikt på  5,3 respektive 8,2 kg, samt ett barntäcke med en vikt på 3,4 kg – och vi är begeistrade över detta nya redskap! Vi har ännu inte träffat någon inom sjukgymnastiken som inte har haft en underbar upplevelse med täcket. Däremot har vi sett flera gånger att de som tidigare inte kunnat tillgodogöra sig den proprioceptiva stimuleringen från Bolltäcket kan ta emot denna stimulering från Kedjetäcket®.

Hos oss används Kedjetäcket® i många olika situationer;
– För avkoppling efter fysisk träning där Kedjetäcket® omedelbart samlar och definierar känslan av kroppen, gör att lugnet sprider sig i kroppen och musklerna slappnar av.
– För proprioceptiv förberedelse av kroppen inför massage, manuell stretching eller fysisk träning. Vi har sett stela muskler hos spastiker ge efter inför Kedjetäckets® tätt omslutande vikt och efter ca 10 minuter tolerera beröring, massage och stretching. Dessutom har vi även sett synliga effekter på efterföljande koordination av rörelsemönster.
– Generellt tänker vi oss mycket proprioceptiv stimulans för de människor som tillbringar majoriteten av sina vakna liv i rullstol och inte får tillräckligt med stimulans naturligt.

Vi kan varmt rekommendera Kedjetäcket® som ett redskap vid behandling av människor inom vår målgrupp.

Läs hela artikeln här